Laxodlingen

Typ: Strömdyk | Svårighetsgrad: Medel | Maxdjup: 12m | Båtdyk: Nej

Vägbeskrivning

Vägbeskrivning från Timrå centrum till Laxodlingen i Bergeforsen
1 - 0.0km - Starta på Trafikplats Timrå
2 - 0.3km - Kör vänster in på Trafikplats Timrå fortsätt 10 m
3 - 0.3km - Sväng vänster via påfart till E4 (E4) fortsätt 5.9 km
4 - 6.3km - Följ skylt mot Sollefteå fortsätt 130 m
5 - 6.4km - Kör av via avfart och fortsätt rakt fram mot Sörberge (E4) fortsätt 360 m
6 - 6.8km - Kör höger in på 331 (331) fortsätt 350 m
7 - 7.1km - Kör höger in på Lövuddsvägen fortsätt 310 m
8 - 7.4km - Kör vänster in på fortsätt 20 m
9 - 7.5km - Kör vidare in på Akvarievägen fortsätt 440 m
10 - 7.9km - Framme Nu har du kraftverket på din vänstra sida.
Följ nu vägen bort från kraftverket till att du har ett ställverk på din högra sida och ett vindskydd på din högra.
Här kan du parkera, byta om, grilla osv.

Dykplatsbeskrivning

Direkt utanför vindskyddet så ser du en stor klippa och sedan 10-15m längre ned ett par mindre inne vid den södra stranden. Ett lämpligt sätt att utförska dykplatsen är att starta vid stranden och satsa på att simma förbi den stora klippan. Vik sedan höger och in i lä bakom den. Precis här vid klippan är det som mest strömt så förbered dig på en åktur och håll dig NÄRA din parkamrat. Vila bakom klippan och gå sedan ned mot botten bakom den. Här är det ca 10m djupt och du kommer att hitta en stor bröt med sjunktimmer. I denna bröt kommer du att kunna hitta abborrar i 1kg storlek och fin harr. Fortsätt sedan tillbaka mot ingångplatsen bakom klippan. I det strömmande vattnet direkt i slutet på klippan står det ofta havsöringar och väntar på mat. Simma sedan ut genom strömmen och runda nästa ö och fortsätt sedan med strömmen ned mot laxodlingen. Håller du för långt till höger så kommer du att simma in i en sjögräsbeväxt sandbank. Här är det ca 1-2m djupt. Efter den så hittar du ett rör som går ut i forsen (detta är inte vattenintaget till fiskodlingen). Fortsätt en bit till så hittar du vattenintaget, här står det ofta stora fina abborrar och väntar på käk. Simma en bit till och du kommer till vattenutloppet från fiskodlingen. En del mat och sånt följer med ut här... Därför står det ofta fisk i varierande storlek här.. Ofta havsöringar i storlek från 10cm och uppåt. De är ganska nyfikna men reagerar på när du andas ut... och skräms bort av ljudet... så ta det lite försiktigt så kommer du att få se dem. När du kommer hit har du säkert dykt i 45-60min, vill du fortsätta så kommer du till en del där det blir grundare, beväxt sandbotten.. här har jag sett ålar, både mindre och stora exemplar. Här är det underbart att ligga på 1,5-2m djup och bara hovra och låta strömmen sköta resten. Du behöver bara vinkla fenorna för att reglera trim, färdriktning etc. *mys* .... hur du gör för att dyka vidare ned mot kurvan ...etc kommer i en annan dykplatsbeskrivning....

Tänk på

Då dykplatsen ligger direkt efter ett kraftverk så bör du vara på din vakt.
1) Kontrollera hur mycket vatten som de släpper på. Detta gör du enklast på flugfiske sidor eller på www.eon.se. Därför kan denna dykplats växla mellan att vara medium-svår till MYCKET AVANCERAD/ DIREKT FARLIG!
2) Eftersom många fiskar i vattendraget så kontrollera noga så att det inte är allt för många fiskare ute. Kontrollera gärna med dem som säljer fiskekort om det är fiskeförbud i de två första zonerna efter kraftverket, då är du ..."helt" säker på att slippa en wobbler i mungipan ;-)
3) Dykflagga
4) Med jämna mellanrum så är det notvarp i Bergeforsen, nere vid laxodlingen. Undvik att dyka då!
5) Det är populärt fritidsområde för folk att vandra, titta på fisk som vakar etc, så var hövlig mot folk...du förstår...
6) Det är brannt från vidskyddet och ned till vattnet, så ta det lugnt.
7) Om du är osäker inför det här med strömdyk, ta då bilen och kör ned till laxodlingen och parkera, hoppa sedan i vid sandstranden där.. så kommer du att få uppleva ström men inte alls lika kraftig som där uppe vid kraftverket.

Länkar