Rattvraket

Typ: Vrak | Svårighetsgrad: Svår | Maxdjup: 20m | Båtdyk: Nej

Vägbeskrivning

Rattvraket

Rattvraket

Vägbeskrivning från Sundsvall Avstånd: 15.1 km. Restid: 15min

1) 0.0km - Starta på Landsvägsallén (E4)
2) 1.3km - Följ skylt mot Haparanda fortsätt 2.6 km
3) 3.9km - Följ skylt mot Alnön fortsätt 70 m
4) 4.0km - Sväng höger via påfart till E4 (E4) fortsätt 190 m
5) 4.1km - Håll till höger på Johannedalsvägen fortsätt 0.5 km
6) 4.7km - Kör rakt fram i rondellen till Johannedalsvägen fortsätt 1.0 km
7) 5.7km - Kör rakt fram i rondellen till Johannedalsvägen fortsätt 2.8 km
8) 8.4km - Kör vidare in på Alnöbron fortsätt 2.3 km
9) 10.7km - Sväng vänster i rondellen till Alnövägen fortsätt 3.3 km
10) 14.0km - Kör vänster in på fortsätt 390 m
11) 14.4km - Kör höger in på Sågverksvägen fortsätt 0.5 km
12) När du ser en småbåtshamn på vänstersida, ta nästa avtagsväg till vänster.
13) Kör tillbaka till småbåtshamnen och du är framme.

Dykplatsbeskrivning

Då du börjar dyket vid en småbåtshamn, så iakta förskitighet, använd ytmarkeringsboj när du ska gå upp, parkera bilarna så att du inte blockerar för båtägarna och var vänlig mot människorna där. Du får stå vid bryggorna och byta om och några bekvämlighetsinrättningar finns ej... "Le dass de bush". Närmaste mat hittar du på Statoil eller inne i Alnö centrum. Luftfyllning hittar du på Sundsvall Sea Adventures
Att hitta rätt:
Gå ut på bryggan och titta mot norr. Du ser en verkstadslokal och några containrar ca 400m norrut. Ungefär rakt ut från denna verkstadslokal, ca 25m ut i vattnet hittar du vraket. Hon ligger på 7-17m i rak östlig riktning vilket gör att du bara behöver följa 8m djupkurvan från igångsplats så hittar du henne efter ca 17-25min simmande. Då strömmarna i Alnösundet är södergående så får du räkna med ett litet arbetspass för att ta dig till vraket. Igång görs lättast vid sjösättningsrampen som ligger längst ned i södra hörnet på småbåtshamnen. En av de saker som du behöver veta är att när du går tillbaka till uppgångsplatsen så behöver du bara simma på 6m djup, och vänta på att du kommer fram till en stor hög med lösvirke och timmer som ligger rakt ut ifrån strand. Från 0-ca 8m djup. När du hittar den behöver du bara simma runt/ över och sedan gå in till strand så är du på uppgångsplatsen. På vägen dit finns det mycket lämningar från svunna tider, pråm, eka, pålar, husgeråd, stora delar av bryggor/ kaj som ligger där på bottnen.
Vraket:
En gammal träskuta, ganska dåligt skick. Det som finns att se är fören och en ca 5-10m bakåt.. sedan är hon söndertrasad. Det ligger väldigt mycket timmer runt henne och sediment i / på henne så sikten kan förvandlas till noll och intet på en sekund om du är oförsiktig. Nere på drygt 16m längst ned på babords sida hittar du ratten, en stor stålratt. Förpiken är öppen och det går att simma in där, men gör det inte då den gamla damen är i dåligt skick.
Runt om:
Det ligger mycket bråte runt om henne, någon har pratat om att de skymtat en skrovsida till på 16-20m strax nord-ost om vraket. Så det finns säkert mer att upptäcka här.

Vraket heter inte Jack, utan får kallas för "Jacks vrak" efter Jack Rönnström som återfann vraket och delade med sig av sin upptäckt. Om vi kommer på vad den gamla damen egentligen heter så får vi byta namn på dykplatsen.

Fotografier

RattvraketRattvraket

Länkar